Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2022 01:51 - Чудо
Автор: liulina Категория: Други   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Родителят е благословен от Бог, а детето е дар за него! То идва, за да научи човек на онова, което е заложено в съдбата му да получи като урок. Изпитание е една такава истинска и безусловна любов. Случва се някой да се почувства безсилен или, че не е готов за нея и да се предаде още в началото, но после носи последствията от своите решения. Други пък устояват и са благодарни за този безценен дар докрая на живота си!

            В снежния декемврийски ден едно дете спеше в креватчето си, а майка му трескаво проверяваше температурата. Тя изглеждаше уморена от недоспиване, защото момиченцето ѝ се разболя от някакъв стомашен вирус преди седмица. Нямаше как на следващия ден да се празнува Бъдни вечер. Нямаше да се съберат семействата, нямаше да се чупи питката. Всъщност всичко е без значение, когато детето ти лежи отпуснато и бледо, а ти непрекъснато се молиш, но си мислиш, че онзи отгоре в този момент е някъде другаде. Дали беше   сгрешила в нещо и сега детето ѝ плащаше за това? През главата ѝ преминаха всички грешки, които смяташе, че е допуснала, и измолваше прошка за тях. Най-много се терзаеше, че малката ще расте без баща. Таеше надежда, че тя бързо ще се оправи, но тьй като това не се случваше, отчаянието започваше да я превзема. От време на време излизаше да пуши. Дори нямаше апетит да се храни. На сутринта на Бъдни вечер детето изглеждаше много отпуснато и заедно с  баба ѝ я закараха до инфекциозна болница. Приеха момиченцето заради обезводняването. Майката последва сестрата, понесла детето през двора към детското отделение. Черни гарвани летяха на ято и кръжаха около голите дървета покрай ниската му постройка. Техният грак отекваше зловещо навсякъде наоколо. Младата жена потрепери в лошо предчувствие. Тя прегърна по-силно момиченцето си, което отново изгаряше от температура. Взеха детето от ръцете ѝ и я оставиха да чака пред вратата на манипулационната, докато слагат абокат. Отвътре се чу плачът на малката, който звучеше слабо и някак си далечно. След това сестрата ги заведе до стаята, в която имаше две малки метални креватчета с решетки и кушетка. Стаята приличаше повече на широк коридор с олющена зелена боя по стените и с решетки и по прозорците, доста подтискащо. Вътре миришеше неприятно на застояло и влага, но когато майката се опита да отвори прозореца, се оказа, че той е залостен. Тя нямаше сила сега да пита защо. Сестрата сложи система на малката и излезе. Преди това каза:

    Утре в осем часа докторът ще мине на визитация.

Жената успя само да кимне с глава. Тя стоеше над креватчето на детето и го гледаше с пресъхнало от тревога гърло. Нейното синеоко слънчице с руси къдри, толкова невинно, как и защо трябваше така да пострада? От очите ѝ се стичаха сълзи. Седна на кушетката, докато малката спеше, и забеляза, че от съседната стая ги разделя само дебело стъкло. Тя се вгледа по-внимателно и осъзна, че в тази стая има поне шест кърмачета. Едното изглеждаше много крехко със забучена канола в главичката. Тя ги разглеждаше със съжаление и се чудеше какво ли се е случило с тях. После мислите ѝ се прехвърлиха към собственото ѝ дете. Не ѝ бяха дали нищо за температурата. Добре, че тя в багажа си носеше такова лекарство. Излезе до тоалетната, която се оказа една на етажа – клекало, в окаяно състояние, но нямаше къде другаде да пуши. Когато се върна в стаята, навън се беше стъмнило. Нямаше представа за времето. Сестрата се появи, за да смени системата, без дори да каже дума. Тогава майката се сети да попита:

    Кога ще назначите лекарства?

    На визитацията. Дотогава ползвайте ако носите нещо за температурата.

    Разбира се. А какви са тези деца в зад стъклото?

    Това са сирачета със здравословни проблеми, изоставени при раждането – отвърна сестрата и побърза да излезе.

 След тези ѝ думи майката остана известно време вцепенена, а после започна да размишлява. Как може някой да остави детето си, просто ей така? Стана ѝ толкова мъчно за тези деца, а утрешният ден беше Рождество Христово! Тя коленичи и сключи ръце, за да се помоли за всички деца по света!

На следващия ден докторът влезе в стаята за визитация:

    Добро утро! Днес ще вземем посявка. Детето как е?

    Все така докторе.

    Не се притеснявайте, ще се оправи. – опита се да вдъхне надежда той. После продължи нататък по стайте.

Никой не спомена Рождество Христово, дори тя забрави да поздрави. В съседство се появи санитарка и започна да обгрижва бебетата. Тя им тананикаше и им говореше нежно. Една сестра влезе при нея и отново сложи система на малката.

    Закуската е лечебна хумана. Трябва да я вземете от коридора, вече е приготвена. –промълви и излезе.

Майката погледна бледото личице на дъщеря си и изпитите ѝ черти и топката в стомаха ѝ стана по-голяма. Опита се да се усмихне напук, за да разведри обстановката. Детето я погледна и също се усмихна.

    Как си малката ми? Ще ти донесе нещо за хапване.

    Не, не искам. Стой тук. – отвърна детето.

    Ей сега се връщам, ти не мърдай оттук.

    Не, не, не искам – отново отрони тя и изхлипа.

Жената се показа на вратата и помоли сестрата да ѝ донесе хуманата. Сестрата ѝ я подаде, а тя тихо благодари. Бабата дойде на свиждане и донесе някои вещи.

    Майче, искаш ли да те сменя?

    Не, искам да съм при детето си, но благодаря!

    Аз ще остана днес да ти помогна. Занесох почерпка за празника на доктора и ходих да се помоля в църквата. Дадох името на внучката, попът да пее молитва за здраве. Честито Рождество Христово!

    Честито да е!

    На баба момиченцето как е?

    Бабо, бабо! – възкликна  радостно детето.

    Тук трябва да се проветри.

    Опитах, но прозорецът е залостен.

    Почакай. - бабата огледа прозореца и провря ръце през решетката. После дръпна рязко и той се отвори със скърцане. - Сега е по-добре. Трябва ви въздух.

    Благодаря ти, майко! 

    Няма защо, аз също се тревожа, но ти си прекалено притеснена. – след тези думи двете се прегърнаха.

Когато системата свърши, майката гушна дъщеря си, все едно ще я кърми, и даде от лечебната хумана в шишето. Малката се нахрани, бабата я взе и каза наставнически:

    Сега ти хапни, донесла съм ти баница. Аз ще ѝ дам от шипковия чай.

    Не съм гладна майко.

    Знам, но трябва да се храниш за да имаш сили. Все пак си една на детето си.

    Ще се опитам. – отвърна младата жена и едва преглътна две хапки от баницата.

    Виж бебетата, малка моя. Ето, помахай им. Те са сам-самички. Да, да, точно така, на баба момиченцето. – бабата разцелува внучката си и ѝ запя песничка.

    Ама ти знаеш за бебетата ...

    Да, знам. –  и добави –  В библията пишеше, не съди, за да не бъдеш съден.

    Майко, опитвам се, но не ги разбирам тези хора.

    Не е нужно да ги разбираш, просто приеми, че всичко може да се случи. – каза тя и после си тръгна. Преди това прегърна и двете с думите – Обичам ви!

Следобедът се точеше протяжно дълго, след като  отново останаха само майка и дъщеря. Жената се чувстваше потисната от грака на гарваните и тъжна от това, че детето ѝ продължаваше да е зле. Откакто я роди, я наричаше живанѐ, защото беше като пружинка и непрекъснато се движеше, а в този момент стоеше изправена до решетката на креватчето и вяло се  усмихваше  По едно време се опита да си махне абоката, който беше захванат с дървено трупче, обвито с бинт около ръчичката, явно за да стои фиксиран.

    Стяга ме. – каза тригодишното дете и посочи ръчичката си.

Майката се опита да разхлаби леко бинта и видя, че там където е било притиснато, леко е посиняло. Инстинктивно целуна ръчичката на дъщеря си. Дълго я гушка и я люля по инерция. Вечерта отново мина сестрата, сложи нова система на бавна капка за през нощта.

    Следете я, като свърши позвънете ей тук на звънеца и ще дойда.

    Извинете, чувствам се потисната за тези изоставени дечица в другата стая.

    Не се натъжавайте за тях. Като ги изпишат, ще ги осиновят богати хора от чужбина и ще живеят по-добър живот и от вас. – отговори сестрата и излезе.

            Майката се запита дали наистина ще са по-добре и съжали, че не може с нищо да помогне. През нощта отново не можа да мигне. Сменяше памперси и се вглеждаше във все по-бледото личице на дъщеря си. Поглеждаше и към стаята на другите бебета. Изведнъж видя, че онова детенце с канола в главицата започна да се гърчи и да му излиза пяна от устата. Не се сдържа и хукна по коридора, за да извика дежурната сестра. Не я намери в манипулационната, намери я в стаята за почивка. Тя излезе сънена и кисела.

    Какво има?

    Едно от децата в съседната стая, бързо, бързо ... – изстреля майката. Сестрата тръгна натам, мърморейки си под носа.

    Вие си отивайте в стаята, аз ще проверя и друг път не ме безпокойте.

Сестрата постави инжекция и излезе, а майката се показа на вратата:

    Какво е станало?

    Не ви влиза в работата, но детето беше с четиридесет градуса. Добре, че се обадихте, съжалявам за преди малко! Освен това е с епилепсия, не е за разправяне. – отвърна сестрата. После добави – Те така или иначе са изоставени.

Младата жена остана безмълвна след тези думи. После инстинктивно си взе цигарите и се запъти към гнусната тоалетна, където се опитваше да ходи колкото може по-рядко. Нервите ѝ бяха опънати до краен предел. Имаше чувството, че се намира в света на изоставените души. Цигарата ѝ помагаше да преглъща отровата от битието и да се държи будна. Разбира се, че от притеснение не беше мигнала отново цялата нощ. Тя изпитваше огромна вина за това, че детето ще расте без баща. В този миг мислите я отведоха във времето, когато  с бащата една година се опитваха да я имат и не се получаваше. Тя тогава направи всички необходими изследвания и нямаше проблем, а той не искаше и да чуе за  изследвания. Стигна се до нощта, в която ѝ нанесе побой, като я наричаше ялова,  а се оказа, че  бременна и е загубила близначката на момиченцето си още в утробата. Тогава светът и се преобърна.Това не можеше да му го прости.

На следващия ден детенцето ѝ спря да се изхожда рядко, но започна да вдига пак висока температура. Сложиха в системата му лекарства. Майката налагаше крачетата с оцет и вода, но като че ли това нямаше такъв голям ефект, само те започваха да замръзват. Бабата отново дойде и помогна през деня.

    Ти не си си изяла дори храната от вчера. - скара се тя.

    Не съм гладна, майко, как да съм гладна? Погледни какво става.

    Трябва да се храниш. Това дете има нужда от силна майка. – после отново отвори прозореца, за да влезе въздух. Отвън нахлу хлад и препирните на кръжащите около голите дървета гарвани се разнесе като проклятие в стаята.

    Не се отчайвай – поглади ръката ѝ по-възрастната жена. –Трябва да вярваш, че всичко ще е наред и да си в помощ на дъщеря си.

Двете целия ден се бореха с температурата на детето. Вечерта най-сетне тя спадна. Детето заспа изтощено. Бабата си тръгна, стискайки окуражително ръката на дъщеря си.

    Утре, искаш не искаш, ще се прибереш, за да се изкъпеш и да поспиш. Ти също имаш нужда от сън.

    Не, няма да се отделя от детето.

    Трябва, скъпа. Трябва да имаш сили. Пък и имаш нужда от душ.

    Ще видим утре.

Бабата си тръгна. Детето през нощта пак покачи температурата и тя извика сестрата. Отново добавиха нещо към системата. В другата стая едно от бебетата плака дълго и сърцераздирателно. Никой не дойде да го погледне. Тя се престраши и отиде там за малко, попя му приспивната песничка, която пееше на дъщеря си, и то заспа. Върна се в стаята и заплака. Бледата лунна светлина се процеждаше през малкия прозорец в стаята. Тя така и не се научи да го отваря. Явно нямаше сили за това. Отново коленичи и се моли за своето дете и за всички онеправдани деца. В такъв ден, в който Исус се е родил в ясла, обграден с любовта на родителите си, трябваше да се случват чудеса за всички.

На следващата сутрин докторът отново мина на визитация.

    Посявката не показа нищо. Вероятно е неизвестен вирус. – каза той.

    Какво ще правим тогава? – попита притеснена майката.

    Ще вземем нов материал за изследване. Засега продължаваме назначеното лечение. – отвърна докторът.

Дълго след като той беше излязъл от стаята, в мислите на майката се блъскаше въпросът – Защо, защо се случват такива неща по света, защо има деца, които се подритвани от живота от първия ден на раждането си?

Бабата дойде на Стефановден, въоръжена с билкови отвари и ентусиазъм. Разтвори прозореца и започна да нарежда и да ръководи обстоятелствата. Тя нахрани малката, даде ѝ билков чай. Въпреки че детето отказваше да приема храна и вода изобщо, а това беше лош признак. Сякаш отказваше да се бори.

Майката я притисна към себе си и ѝ заговори:

    Искам да те видя как растеш! Толкова искам да те отгледам. Обичам те, милото ми детенце!

    Ей, я стига! Разбира се, че ще я отгледаш. – прекъсна тирадата ѝ бабата.

    Отчаяна съм, майко.

    Недей, остави Господ да те води. Тази вечер се прибираш, за да си починеш. Остави нещата в моите ръце.

    Не, няма да я оставя. Няма...

Въпреки че се съпротивляваше, накрая отстъпи и  вечерта тръгна със свито сърце към дома.   Умът ѝ беше прекалено напрегнат и отново не можа да заспи. Въртеше се в леглото и мислите ѝ я водеха в болницата.

На следващата сутрин побърза да се върне там, където нещата си бяха същите и продължиха така до вечерта на нова година. Жената забеляза, че никой не сменя памперсите на децата в съседната стая. Зачуди се къде е милата санитарка. Ходи да пуши, а после обеща на Господ да ги откаже, за да се оправи детето ѝ. Нощта на тридесет и първи тя започна да се моли с цялото си сърце, на висок глас и със затворени очи. Изведнъж всичко притихна и точно в дванадесет часа, когато в далечината се чуваше зарята и радостта от посрещането на новата година, в стаята се прокрадна светлина. Тя почувства топлина и сякаш някакъв вътрешен глас и заговори: – „Не се тревожи! Всичко ще бъде наред! Всичко ще се оправи!“ За първи път от две седмици заспа спокойна. На следващата сутрин ситуацията започна да се подобрява. Детото възвръщаше силите си и дори правеше опити да се смее и да скача в креватчето. Това успокои майката и тя се усмихна обнадеждена. В съседната стая се върна санитарката, която си тананикаше. Когато смени памперса на момиченцето от креватчето до дебелото стъкло, майката видя ярко зачервеното му дупе. Санитарката внимателно почисти бебето и го намаза с крем. После го облече и му заговори нежно. През стъклото се чуваше всичко и майката попита:

    Вие къде се загубихте? Как са бебетата? Забелязах, че никой не сменя памперсите им, когато Вас ви няма.

    Бях в отпуск. Да, доста са зачервени. Това момиченце ще го изписват. Отива в дома за сираци, а после при приемните родители.

    Вие се грижите добре за тях. Все пак Ви нямаше по празниците и нямаше кой да ви отмени.

    Да, аз обичам тези невинни създания. Имам пет свои в къщи. Всеки си знае за себе си. Знам само, че Господ винаги ще намери начин да даде любов и грижа на тези деца, в случая е моята. Енергията не се губи. Те са малки невинни  душички и са изцяло в неговите ръце!

    Благодаря Ви, за това, че сте толкова мила и грижовна! Останете такава, светът има нужда от хора като Вас! Господ е милостив, той им е изпратил Вас, да бъдете техен ангел хранител.

    Аз благодаря за милите думи! - санитарката се извърна леко, но се забелязваше, че очите ѝ са насълзени от това неочаквано признание.

Майката мислено прегърна санитарката и се усмихна. Всичко си идваше на мястото. Гарваните внезапно бяха изчезнали и жената вече не чуваше техния злокобен грак. Вероятно защото беше разговаряла с Бога и се остави в неговите ръце. Детето ѝ бързо се възстановяваше – като по-чудо, а през прозореца се прокрадваха слънчеви лъчи.

            На четвърти януари ги изписаха от болницата. Това беше един от най-хубавите дни  в живота на младата жена. Вътрешното и усещане беше невероятно. Беше твърдо убедена да  спази обещанието си и никога повече да не запали цигара. Част от сърцето ѝ остана в стаята със сирачетата, с ведрата санитарка, която ги обливаше с любовта си, и тя реши, че каквото и да става, винаги ще е до детето си и ще остави Господ да ги пази и да я води по пътя ѝ на родител.

Десислава Стоянова - liulina



Тагове:   дете,   Бог,   чудо,   здраве,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liulina
Категория: Други
Прочетен: 362804
Постинги: 215
Коментари: 162
Гласове: 1395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930