Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2020 17:46 - Санатана Дхарма
Автор: suarezthoughts Категория: Други   
Прочетен: 1505 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 03.05.2020 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Привет, Читателю!
  Днес искам да разгледаме някои от детайлите на най-старата религия в световната история, индуизма (Санатана Дхарма). Надявам се, тази кратка тема да те заинтригува.
  Санатана Дхарма, по-известна като индуизъм, не е единично понятие. Не е и абсолютна като христианството. По-скоро е набор от учения и философии. В Санатана Дхарма не се смята, че сме създадени от бога, а че сме част от него. Приема се, че душите ни са безсмъртни.
  Едно от основните понятия в Индуизма е Ахам Брахмасми, което означава: "Аз съм абсолют". Според него не можем да сме по близо до бога отколкото да бъдем него.   Друго, не по-малко важно, понятие е карма. Тя е енергията, която трупаме чрез своите мисли и действия. Доброто намерение и добрата постъпка водят до добра карма, а тя се проявява като бъдещо щастие. Съответно лошите постъпки водят до лоша карма и бъдещо нещастие.
   Крайната цел на Санатана Дхарма е мокша. Според индийският философ и мистик Шанкара, за да достигнем мокша трябва да унищожим в себе си всяка телесна привързаност. Ако в края на жизнения си път не сме успели да го постигнем, сме принудени да го повторим. Оттам идва и концепцията за прераждането.
  Труден за разбиране от западният свят, Индуизма не е от най-разпространените религии в света, но благодарение на традициите и ученията си, е една от най-древните и запазение.
  Надявам се, с тези няколко реда да съм отключила любопитството ти, Читателю. Що се отнася до моят блог, смятам да посветя доста от темите си на Санатана Дхарма! Засега, слагам край на темата, приключвайки с любим цитат от великият Махатма Ганди: "Щастието е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в хармония."     


Тагове:   карма,   индуизъм,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. oia - В Санатана Дхарма не се смята, че сме създадени от бога, а че сме част от него.
03.05.2020 18:21
Не Виждате ли противоречието само в това изречение. По принцип детето е
създадено от родители, и след това е част от самите тях. Религиите никога не могат да бъдат учения---не са били, а и няма да бъдат. Доброто и лошото нямат това присъствие, което тази религия описва, както и кармата. Надявам се да знаете, че кармата е свързана с майката Земя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suarezthoughts
Категория: Други
Прочетен: 9641
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031